Álmaim cukrászdája csak Itt, csak Most, csak Neked

Álmaim cukrászdája csak Itt, csak Most, csak Neked

Mandulás-narancsos zserbó

2018. március 15. - Klarissza24

Az a legjobb étel, amit szeretettel készítünk. :)

 

A zserbó sokak kedvence, hagyományos édesség, melyet megtalálunk mindig a cukrászdák pultjában, viszont gluténmentesen elég nehéz beszerezni. Így hát az a legjobb, ha otthon készítjük el. Szerény véleményem szerint, amúgy is az otthoni süteményeknek nincsen párja, sokkal finomabbak. :)



Az igazi, a tökéletes, a vékony tésztás finomság, mely telis-tele mandulával és házi baracklekvárral, megspékelve egy kis naranccsal, igazán csábító gluténmentes zserbó desszert, nemcsak ünnepekre, hanem a hétköznapokban is elvarázsol bennünket. :)

A Nagyi féle receptet, most átalakítottam gluténmentesre, és mivel a lányom a magyar dióra is allergiás, így mandulával készítettem el. Isteni finom lett, érdemes elkészíteni, bátran ajánlom mindenkinek… :)


Mandulás-narancsos zserbó gluténmentes
Hozzávalók:
(közepes tepsi)
280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
220 g rizsliszt
4 púpos ek cukor
egy csipet Himalája só
½ kk sütőpor
½ kk szódabikarbóna
25 dkg margarin
Majd hozzáad:
2 db tojás sárgája
5 púpos ek tejföl
friss élesztő fele – elmorzsolva
egy nagy csipet cukor
Töltelék:
300 g őrölt mandula
2 db nagy narancs héja – reszelve
1 csomag vaníliás cukor
4 ek cukor
házi baracklekvár
Csokoládé máz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
Tetejére:
mandula pehely


Mandulás-narancsos zserbó
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az őrölt mandulát tegyük egy tálba, adjuk hozzá a narancs reszelt héját, a cukrot, vaníliás cukrot, és morzsoljuk össze a kezünkkel, hogy mindenhová jusson a narancshéjból. Majd tegyük félre.

Majd a kétféle lisztet, cukrot, sót, sütőpor, szódabikarbóna egy szitán átszitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a kockára vágott hideg margarint, és morzsoljuk össze.

Ezt követően, adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és morzsoljuk bele a friss élesztő felét, és rá egy nagy csipet cukrot. Majd jól dolgozzuk össze a kezünkkel.


Ezután mérjük le egy mérlegen a tészta mennyiségét, és osszuk el 4 egyforma mennyiségű tésztára.

*Majd lisztezett (Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék) deszkára tegyük ki az egyik tésztát, és nyújtsuk ki, egy belisztezett nyújtófa, vagy sodrófa segítségével, olyan méretűre, mint a közepes tepsi mérete. Én ezt úgy szoktam lemérni, hogy amikor nagyjából kinyújtottam a tésztát, ráhelyezem a tepsit és kb. látom, hogy kell igazgatnom a tészta méretén vagy sem.

Majd gyors mozdulatokkal tekerjük fel a nyújtófára a tésztát, és az odakészített tepsibe helyezzük bele, a szélét igazgassuk el, ha túl kilógna, vágjuk le, és adjuk a következő tésztakupachoz.

Ha ezzel is elkészültünk, akkor kenjük meg jól házi baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukros-narancsos mandulával.


Ezután jöhet a következő *tészta kinyújtása a fentieknek megfelelően, majd helyezzük bele a tepsibe (amibe benne van már az első tészta megkenve) majd jöhet a lekvárral megkenés és a mandulaszórás. Majd így járjunk el a harmadik tésztával is. És a negyedik tésztával is, de itt már nem kenjük meg lekvárral a tetejét és mandulával, hanem megszurkáljuk egy villa segítségével, hogy a gőz távozni tudjon.

Ezután tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25-40 percig. Nekem a gázsütőmön 35 perc kellett. Akkor jó, amikor szép aranybarna a teteje.  Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.


Majd készítsük el a csokoládémázat. Az étcsokoládét gőz felett olvasszuk meg a vajjal együtt, jól keverjük át, majd csurgassuk a teljesen kihűlt mandulás zserbóra, és egy kenőlapáttal igazgassuk el szépen.

A tetejét szórjuk meg mandula pehellyel, mentával díszítve kínáljuk kedves családunknak, vendégeinknek ezt az isteni finom gluténmentes mandulás narancsos zserbót.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/glutenmenteskonyha.klarissza/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentesenelniesjotenni.blog.hu/api/trackback/id/tr5716355722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása