Álmaim cukrászdája csak Itt, csak Most, csak Neked

Álmaim cukrászdája csak Itt, csak Most, csak Neked

Fahéjas-diós sütőtökös csiga, mascarponés cukormázzal

2018. március 12. - Klarissza24

Puha és omlós tekercsek, mindig jól jönnek!


Csodás finomság egyszerűen. :)

 



Kedvenceink a diós sütik. Nincs is jobb egy langyos, puha kelt tésztás diós-tökös csigánál. Rajta a mascarpone cukormázzal. Hát mit mondjak, mind elfogyott. Isteni finom. :)
Ajánlom családi összejövetelekre, hétvégekre, ünnepekre, vagy csak úgy egy hétköznapi finomságnak is kiváló. Kihagyhatatlan finomság. :)

 


Fahéjas-diós sütőtökös csiga recept, mascarponés cukormázzal
Hozzávalók:
(18-20 db)
1 közepes sütőtök fele
Kovászhoz:
1½ cup=375 ml 3,5% tej
½ cup=125 ml olaj
½ cup=125 ml cukor
Majd a kovászhoz hozzáadunk:
1 csomag szárazélesztőt
1 cup=250 ml sütőtök-pürét
Száraz hozzávalók:
4 cup=1000 ml Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
½ tk őrölt fahéj
¼ tk őrölt szerecsendió
¼ tk őrölt fahéj
A megkelt tésztához adjuk:
½ cup=125 ml Alfa-Mix gluténmentes lisztkeveréket
½ púpos kk sütőpor
½ kk csapott szódabikarbóna
½ kk *Himalája só
Töltelék:
10 dkg paradió (vagy pekándió vagy (magyar dió-aki nem allergiás rá) – késsel apróra vágva
8 dkg vaj - felolvasztva
1 cup=250 ml cukor
½ kk őrölt fahéj
¼ kk őrölt szerecsendió
½ kk őrölt gyömbér
Mascarponés cukormáz
Hozzávalók:

250 g mascarpone - szobahőmérsékletű
1¾ cup porcukor
¼ cup 3,5% tej
egy csipet *Himalája só

Én ezeket a mérőedényeket használtam:
Mennyiségek méréséhez, az alábbi linkre kattintva, a blog oldalamon, találtok további információt:
Mérleg nélkül, jó, ha tudjuk
https://mediterran.cafeblog.hu/2016/07/31/merleg-nelkul-jo-ha-tudjuk/

 



Fahéjas-diós sütőtökös csiga
elkészítése:

A „sütőtök” felét megpucoljuk, nagyobb darabba vágjuk, és 180 fokon, alufóliával letakarva, sütőben 45 percig süssük. Ha kész, kikanalazzuk a hájából egy turmixba, és összepürésítjük. Majd tegyük félre.

A „töltelék” hozzávalóknál a paradiót (én ezt használtam, sajnos nem kaptam pekándiót, az olcsóbb lett volna. A lányom allergiás a magyar dióra, így nekünk ezt a drágább változatot kell használnunk), vágjuk apróra egy kés segítségével, ha készen vagyunk, tegyük félre. A cukrot, fahéjat, szerecsendiót, gyömbér keverjük el, a vajat olvasszuk fel külön, majd ezeket is tegyük félre.


Majd a „kovászhoz”, mérjük ki a tejet, olajat, cukrot, és öntsük egy lábasba, majd felmelegítjük, de csak annyira, hogy meleg legyen, elolvadjon a cukor, ne forrásig. Majd levesszük a tűzről és hagyjuk egy pár percig hűlni, olyan kéz melegre, kb. 50 fokosra.

Majd „a kovászhoz hozzáadjuk”, az élesztőt, és az összeturmixolt kimért sütőtökpürét, keverjük el, és tegyük félre, amíg az élesztő megteszi a hatását, kb. 5 perc.

Amíg kel a kovász, addig mérjük ki a „száraz hozzávalókat”, keverjük össze, majd apránként keverjük a sütőtökös-élesztős folyadékhoz, és keverjük össze. Majd letakarva 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.


Ha megkelt a tészta: Akkor kimérjük a hozzávalóknál lévő „megkelt tésztához adjuk” alapanyagokat, elkeverjük és hozzáadjuk, a tésztához, majd szintén elkeverjük.

A deszkát, vagy konyhapultot belisztezzük (Alfa-Mix gluténmentes liszttel) jól, és kiborítjuk a tésztát. Ragadós lesz, ne ijedjünk meg, összegyúrjuk gyors mozdulatokkal egy kicsit. (Én a kezemet is liszteztem többször).
Majd megint belisztezzük, ha szükséges a deszkát, és egy belisztezett nyújtófával, vagy sodrófával téglaalapra nyújtjuk, kb. 1 cm-re, gyors mozdulatokkal.


Ezután, középre öntjük az olvasztott vajat és elkenjük, kezünkkel, vagy ecsettel. Majd megszórjuk az ízesített fahéjas cukorral és az apróra vágott dióval. Majd a szélétől kezdve, apró és gyors mozdulatokkal, feltekerjük a tésztát, elejétől a végéig tekergetjük, oda és vissza. Majd ha teljesen feltekerjük, akkor a végét a tésztához csippentjük, és megfordítjuk, hogy az legyen alul. De közben lisztezzük be a kezünket, mert ragadós a tészta, így könnyebb feltekerni.

(Ha esetleg néhol kilyukadna, (mert esetleg túl vékonyra nyújtottuk, vagy leragadna) nem gond, csippentjük össze, és tekerjük tovább, a végén majd göngörgessük át, az összetekert tészta rudat. Így könnyen megoldható a kisebb hiba, hiszen tudjuk, hogy a gluténmentes liszt, azért másképp viselkedik, mint a búzaliszttel készült tészta)
Ezt követően egy késsel bő 1 cm darabokat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Ha készen vagyunk, akkor hagyjuk még 20 percig, konyharuhával letakarva kelni. Ezután 180 fokos előmelegített sütőben 15-18 percig süssük. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett.


Amíg sül a sütőtökös fahéjas csigánk, addig készítsük el a „mascarpone cukormázt”: A szobahőmérsékletű mascarponét, porcukrot, tejet és a sót, tegyük egy tálba, és keverjük el egy robotgép segítségével. Majd tegyük félre.

A mascarponés cukormázt, a sütőből kivett, megsült és forró fahéjas tökös csigák tetejére kanalazzuk, elosztva, hogy minden csigára jusson. Szépen belefolyik a réseken.

Hagyjuk egy kicsit hűlni, és kínálhatjuk kedves családunknak, barátainknak, ezt a finom gluténmentes sütőtökös fahéjas csigát.



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/glutenmenteskonyha.klarissza/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentesenelniesjotenni.blog.hu/api/trackback/id/tr1916355720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása