Álmaim cukrászdája csak Itt, csak Most, csak Neked

Álmaim cukrászdája csak Itt, csak Most, csak Neked

Extra habos Rákóczi túrós sütemény

2018. március 25. - Klarissza24

Ünnepi meglepi!



A sütik királynője, egy igazi klasszikus, melyet még Hófehérke is megirigyelne. :)

 


Tudtad?
Még Dombóváron és környékén is csak kevesen tudják, hogy a Rákóczi túrós névadója nem a fejedelem Rákóczi Ferenc, hanem Rákóczi János, a város közelében fekvő Felsőleperden született cukrász és mesterszakács.
Rákóczi János 1956-ban a frankfurti szakácsművészeti kiállításon vett részt, 1958-ban pedig a 200 napig tartó Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermének volt a konyhafőnöke, itt ismerhette meg a világ a Rákóczi túróst. A Magyar konyhaművészet címmel 1964-ben jelent meg 520 oldalas szakácskönyve, amelynek első kiadása 50 ezer példányban jelent meg. Rákóczi János nevéhez nemcsak lepény, hanem a Rákóczi rostélyos is fűződik. További infót és érdekességeket itt olvashatsz.

És akkor most következzen ez a szuper rákóczi túrós recept, melyet gluténmentesen készítettem el. :) Kezdőknek is ajánlom, mert egyszerű elkészíteni.


Extra habos Rákóczi túrós sütemény gluténmentes recept
Hozzávalók:
200 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható
100 g rizsliszt – Sparban is kapható
1 kk sütőpor
egy csipet *Himalája só
150 g margarin
2 csapott ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
1 púpos ek tejföl
Túró töltelék:
2 db tojás
egy pici csipetnyi *Himalája só
500 g túró
6 ek porcukor
2 csapott ek rizsdara
1 csomag Finesse reszelt citromhéj vagy 1 db citrom héja
pár csepp citromleve
Hab:
3 db tojásfehérje + 3-4 db tojásfehérje, ha szép magas habot szeretnénk
200 g kristálycukor
pár csepp citrom leve
Házi baracklekvár a kenéshez
Díszítéshez:
porcukor
menta levél

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 



Extra habos rákóczi túrós gluténmentes sütemény
elkészítése:

A liszteket, sütőport, sót átszitáljuk, majd elmorzsoljuk a hideg margarinnal. Majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliáscukrot, a tojássárgáját, és a tejfölt, összegyúrjuk, majd fóliában csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.


Ezután, készítsük el a túró tölteléket, a fenti hozzávalóknál lévő 2 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy pici csipetnyi sóval, és egy pár csepp citromlével, kemény habbá verjük. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és a rizsdarát, majd az egy csomag reszelt citromhéjat, egy robotgéppel elkeverjük. Majd hozzáadjuk először 2 kanál felvert habot, jól elkeverjük egy fakanállal, így lazul a túró állaga, majd óvatosan hozzákeverjük a többi tojásfehérjét. Majd tegyük félre.


A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, egy közepes tepsi méretére, majd sodrófára feltekerjük és beletesszük a tepsibe, eligazgatjuk, majd egy villával megszurkáljuk és az előmelegített sütőbe, 6 percig sütjük.

Ezután kivesszük, megkenjük házi baracklekvárral ízlésünknek megfelelően, majd ráhalmozzuk a túrótölteléket és visszatesszük sülni. Amikor körben barnulni kezd a széle, akkor jó. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett.


Amíg sül a Rákóczi túrós sütink, addig  egy tálat kenjünk ki citromlevével, így jobban felverődik a tojásfehérje, majd tegyük bele a tojásfehérjét, egy csipet sóval, kezdjük el felverni, először kis fokozaton egy robotgép segítségével, majd nagyobb fokozatra állítva, fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, közben tegyünk bele, még egy pár csepp citromlevet. Akkor jó, amikor sűrű, kemény habbá vertük, és már nem érződik a cukor szemcsék, tehát elolvadt a habban.
*Tipp: Ilyenkor szoktam bevetni a félre tett tojásfehérjét, mert mi extra habosan szeretjük. :) Így mindig megspékelem plusz tojásfehérjével a Rákóczi túrós süteményt.


Ha megsült a Rákóczi túrós sütink, akkor kivesszük, a sütő hőmérsékletét levesszük alacsony fokozatra, majd a kemény tojáshabot a túróra rakjuk, elegyengetjük, lehet a tetejét egy kicsit megformázni, olyan retrosra, majd visszatéve a sütőbe, akkor jó, amikor szép kezd szép világosbarna lenni a teteje, nekem 20 perc kellett a gázsütőmön.


Ha elkészült a Rákóczi túrós sütink, akkor hagyjuk teljesen kihűlni a tepsibe, majd szeleteljük fel, egy leheletnyi porcukorral és menta levélkével tálaljuk.

 


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/glutenmenteskonyha.klarissza/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentesenelniesjotenni.blog.hu/api/trackback/id/tr9616355730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása